Blog

Metalen onderdelen verstevigen aan de hand van hardoplassen

08 March, 19 2:54 pm · Laat een reactie achter · Colin Brown
Share
Facebooktwitterlinkedinmail


Metalen onderdelen bieden niet altijd de weerstand waarvoor ze werden ontworpen. Verscheidene vormen van slijtage zoals wrijving, impact, contact tussen metalen, hitte en corrosie kunnen de sterkte van metalen onderdelen aantasten. Hier kan men dan gaan hardoplassen. Hardoplassen is een techniek die kan worden toegepast om schade als gevolg van deze slijtage te minimaliseren en de levensduur van metalen onderdelen te helpen verlengen.

Wat is hardoplassen?

Hardoplassen is het door middel van een lasproces aanbrengen van slijtvast metaal op een metalen onderdeel. Legeringen die doorgaans op deze wijze moeten worden verstevigd, zijn onder andere koolstoflegeringen en laaggelegeerd staal waarvan het koolstofpercentage minder dan 1% bedraagt. Het gaat om roestvrij staal, mangaanstaal, gietijzer alsook nikkel- en koperlegeringen.

Technieken, Materialen en Kosten

Metalen aandelen worden soms aangeduid met lagere tarieven dan waarvoor ze zijn bestemd.

De specifieke hardoplastechniek die voor een bepaalde opdracht wordt toegepast, hangt af van de geometrie van het onderdeel en van de relatieve kost van de hardoplasmethode. Kosten variëren naargelang de neerslagsnelheid van het materiaal.

Deze variaties kunnen als volgt worden samengevat:

  • Lassen met gevulde draad (FCAW, Flux Cored Arc Welding) 8 tot 25 lb/h
    Booglassen met beklede elektrode (BMBE of SMAW voor Shielded Metal Arc Welding) 3 tot 5 lb/h
    MIG/MAG-lassen (GMAW, Gas Metal Arc Welding) 5 tot 12 lb/h
    Autogeen lassen (OFW, Oxyfuel Welding) 5 tot 10 lb/h

De gebruikte materialen omvatten doorgaans legeringen op basis van kobalt, zoals STELITE, en op nikkel gebaseerde materialen zoals chroomcarbidelegeringen. Ook meer geavanceerde materialen zoals complexe carbides met columbium, molybdeen, wolfraam of vanadium, die meer slijtageweerstand bieden, kunnen worden gebruikt. Deze materialen hebben ook een zeer lage wrijvingsfactor, waardoor ze kunnen worden gebruikt in situaties waarbij ernstige schuring plaatsvindt.

Hardoplassen kan zowel op nieuwe onderdelen worden toegepast om aantasting tegen te gaan, als op afgesleten onderdelen die al in gebruik zijn, om ze te verstevigen en om hun levensduur te verlengen. Red-D-Arc levert lasmachines die geschikt zijn voor hardoplassen aan de hand van, onder andere, SMAW-, FCAW– en GMAW-processen.

Reacties zijn gesloten.

AirGas Logo

Airgas, an Air Liquide company, is the nation's leading single-source supplier of gases, welding and safety products. Known locally nationwide, our distribution network serves more than one million customers of all sizes with a broad offering of top-quality products and unmatched expertise.